A tulajdoni lap

A tulajdoni lap

 
A tulajdoni lap az ingatlanok "alapdokumentuma", ennek pontos ismerete nélkül semmilyen ingatlant nem szabad megvenni.
Kérdés, hogy milyen információkat találhatunk a tulajdoni lapon? Mennyibe kerül a tulajdoni lap másolat, és hol szerezhető be?
 

1. Mi az a tulajdoni lap?

Az ingatlan-nyilvántartásban az ingatlan adatait, valamint az ingatlanhoz kapcsolódó jogokat és jogilag jelentős tényeket, továbbá azok jogosultjait és a jogosultak adatait a tulajdoni lapra kell bejegyezni, feljegyezni, illetve azon átvezetni. A tulajdoni lap ezeket az adatokat számítógépen kezelve tartalmazza (papíralapon csak a tulajdoni lap hiteles vagy nem hiteles másolatát kaphatjuk meg). Az ingatlan-nyilvántartásban minden ingatlant külön tulajdoni lapon kell nyilvántartani.
 
 
 
 

2. A tulajdoni lap részei

Három részből áll, amelyeket római számokkal jelölnek. 
  • A tulajdoni lap I. része az ingatlan következő adatait tartalmazza:

a település nevét, az ingatlan címét, a helyrajzi számot, a terület nagyságát, a művelési ágat, tehát hogy éppen szántó, rét, legelő, erdő stb., vagy pedig művelés alól kivett terület az ingatlanunk. Az azon álló épületnek mi a rendeltetése, vagyis a ház például gazdasági épület, társasház, szövetkezeti ház, stb. Ebben a részben találunk utalást arra a velünk szomszédos telekre, ingatlanra is, amelyen bennünket szolgalmi jog illet meg.

  •  A II. részből tudhatjuk meg, hogy ki az ingatlan tulajdonosa, esetleg ő kiskorú-e, vagy gondnokság alatt áll-e.
  • A tulajdoni lap III. része tartalmazza az ingatlanhoz kapcsolódó összes olyan jogot és tényt, amelyet az I. és II. részben nem rögzítenek [109/1999. (XII. 29.) FVM rend. 4. §].

Hogy vajon terheli-e haszonélvezet, földhasználati jog, telki szolgalmi jog ingatlanunkat, van-e rajta elő- vagy visszavásárlási jog, vételi jog, jelzálogjog vagy végrehajtási jog. Ebből a részből láthatjuk, folyik-e felszámolási eljárás vagy végelszámolás a jogosult ellen, esetleg az ingatlan telekalakítási, építési tilalom vagy építésügyi korlátozás alá esik.

Fontos, hogy a tulajdoni lap száma megegyezik az ingatlan helyrajzi számával! 

3. A tulajdoni lap másolata

A tulajdoni lap másolat típusai:
- hiteles,
- e-hiteles (elektronikusan hitelesített),
- nem hiteles

A hiteles tulajdonilap-másolat az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett jogokat, feljegyzett tényeket, illetve az ingatlan adatait hitelesen tanúsítja (ezt követelik meg a hatósági eljárásokban és a hitelügyintézéseknél is).

A földhivatalból 2010-től már nem kérhető nem hiteles tulajdoni lap másolat, de tökéletesen megfelel, ha csak tájékozódásra vagy az adatok pontos megismerésére van szükségünk.

A tulajdoni lapról másolatot meghatározott formában lehet kiadni. Bárki korlátozás nélkül megtekintheti és kikérheti.

4. Hol szerezhetünk be tulajdoni lap másolatot?

A járási földhivatalok adják ki, az ország egész területén lévő ingatlanokról. A másolatot 2006-tól csak írásbeli kérelem benyújtását követően kapjuk kézhez, ez a földhivatalban beszerezhető. A kérelemben szereplő adatokat a járási földhivatal a személyazonosság, illetve a képviseleti jogosultság igazolására szolgáló okmányból ellenőrzi, ezért ha személyesen kérjük a tulajdoni lapot, mindig vigyük magunkkal a személyi igazolványunkat.

A közjegyzők 2006. március 1-jétől a tulajdoni lap tartalmáról tanúsítványt állíthatnak ki, amely a hiteles tulajdonilap-másolattal azonos hatályú, vagyis a közjegyzőknél is kérhetünk olyan tulajdonilap-másolatot, amelyet a hatósági eljárásokban vagy a banki ügyintézés során elfogadnak.

2006. január 1-jétől az okmányirodákban is hozzájuthatunk a hiteles és a nem hiteles tulajdoni lap másolatához. Az ügyfélkapun keresztül - a Kormányzati Portálon (www.magyarorszag.hu) történt regisztrációt és az okmányirodában való bejelentkezést követően - akár elektronikus dokumentumként vagy papír alapon postai úton is megkaphatjuk a másolatot.

Az e-hiteles és a nem hiteles tulajdon lap másolatot a TAKARNER rendszer használatára jogosultak, vagy az Ügyfélkapu hozzáféréssel rendelkezők szerezhetik be. A magyarorszag.hu oldalon keresztül, Ügyfélkapu hozzáférés mellett akár otthonról is letölthető tulajdoni lap, akkor is, ha nem vagyunk a Takarnet előfizetői. A Földhivatal Online rendszerben a díj bankkártyás kifizetése mellett tudunk tulajdoni lap másolatot letölteni.

5. Mennyibe kerül a tulajdoni lap másolat?

A tulajdoni lapért nem illetéket, hanem igazgatási szolgáltatási díjat - , valamint elektronikus adatszolgáltatás esetén ezenfelül hálózathasználati díjat - kell fizetni. 

A tulajdoni lapról kiállított másolat díja
- Az elektronikus dokumentumként szolgáltatott hiteles tulajdonilap-másolatért 3000 forint adatszolgáltatási díjat kell fizetni,
- a térképmásolatért 3000 forintot.
- hiteles másolat: 6250 forint
- nem hiteles másolat: 1000 forint [1996. évi LXXXV. tv. 28.§; 176/2009. (XII. 28.) FVM rend. melléklet]

6. Mikor van szükségünk a tulajdoni lapra?

Legfontosabb felhasználási területe természetesen az ingatlan adásvétel. Jelentős károktól óvhat bennünket elővigyázatosságunk, tájékozottságunk a megvásárolni kívánt ingatlan adatait illetően.

Ezen kívül megemlíthetjük a jelzáloghiteleket, amikor a hitel fedezetét ingatlanunk, annak értéke biztosítja. 

A gazdasági társaságok székhelye, telephelye is mindig ingatlan, ami nem jelent mást, minthogy a társaság bejegyzésekor, és ezen helyszíneket érintő változás bejegyzésekor be kell nyújtanunk a cégbírósághoz az ingatlan tulajdoni lapjának hiteles másolatát is.

 

Forrás: http://www.epitesijog.hu/altalanos-tajekoztatok/ingatlan-nyilvantartas/168-a-tulajdoni-lap

 


 

Gödöllő Ingatlanközpont

    2100 Gödöllő, Dózsa György út 18. fszt. 1.
    +36 28 417-169
    info@godolloi.hu

Eladó ingatlana van,
vagy épp ingatlant keres?

Adja meg adatait és segítünk!

Az Adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom.
Üzenet küldése
Családi ház
Ikerház
Építési telek
Téglalakás
Külterület
Iparterület
Iroda egyéb
Üzlethelyiség
Zártkert
Panellakás
Sorház
Telephely
Étterem, vendéglő, cukrászda
Birtok
Raktár
Szálloda, panzió
Erdő
Tó, halastó
Házrész
Műhely