Lakáshitel általános feltételei

Lakáshitel általános feltételei

Ingatlan általános jellemzői lakáshitelhez

Jelenleg lakáshitelt az érvényes jogszabályok szerint, az ingatlan forgalmi értékének 80%-ig kérhetünk. Korábbi jogszabály módosítások miatt a lakáshitel jelenleg kizárólag forint alapon kérhető. Fontos tudni, hogy a 80 %-os terhelhetőség össz ingatlanfedezettségre értendő. Tehát amennyiben vásárolunk egy ingatlant 10 000 000 Ft-ért és mellé teszünk egy plusz ingatlant (pótfedezet) szintén 10 000 000 Ft értékben, akár 16 000 000 Ft értékig vehetnénk fel lakáshitelt. Korlátot jelen esetben az adás-vételi szerződésbe írt vételár jelent, hiszen a bankok nem finanszíroznak a vételár felett.

Lakáshitellel megvásárolható ingatlan sokféle lehet. Bizonyosan kizárt fedezet típusok a teljesség igénye nélkül - akár célingatlanról, akár pótfedezetről beszélünk - a gazdasági épület, mezőgazdasági ingatlan, gyep, legelő, szántó, présház, erdő.

A vásárlandó ingatlan lehet lakás, családi ház, házrész, stb. Falazata bár néhány bank által korlátozott, mégis amennyiben az értékbecslő befogadhatónak ítéli, gyakorlatilag bármilyen építési technikával készült ház megvásárolható lakáshitel segítségével. A bankok az ingatlan elhelyezkedése szempontjából megkülönböztethetnek különböző kategóriákat, ami azt jelenti, hogy a lakáshitel finanszírozási aránya egy kisebb településen csökkenhet.

Finanszírozás, vagy kamat szempontjából a bankok nem különböztetik meg a lakáshiteleket a szerint, hogy használt vagy új ingatlant vásárol az ügyfél.

Adós általános jellemzői lakáshitelhez

Lakáshitel adósa gyakorlatilag bármely nagykorú, cselekvőképes személy lehet, a teljesség igénye nélkül az alábbi szempontok figyelembevételével:

 -    álatlában 18 és 75 éves kor közötti életkor

 -   magyarországi állandó lakcím/letelepedési engedély

 -   legalább minimálbér igazolása

 -   minimum 3 hónapos munkaviszony, próbaidő elteltével

 -    jelzálog esetén 25 %, lízing esetén 20 % önerő

 -   adóstárs, kezes bevonásával növelhető az adható lakáshitel összege

 -   nem bankszámlára érkező bér esetén NAV jövedelem igazolás

 -   vállalkozói háttér esetén NAV 0-ás igazolás

 -  építési hitel esetén jogerős építési engedély

 -  vagyonbiztosítás megkötése és banki engedményezés

A jelenlegi szabályozás szerint, lakáshitelt piaci vagy támogatott formában lehet fölvenni. A támogatott lakáshitel jelentős kamatkedvezménnyel vehető igénybe, azonban viszonylag szűk körben érhető el.

Lakáshitel folyamata

A lakáshitel ügyintézés folyamata áll: iratok beadása, értékbecslés, hitel bírálata, szerződéskötés, folyósítás fázisokból. Építési hitel esetén a folyósítás több szakaszból áll. Mivel a piaci felújítási hitelek is a lakáshitelek közé tartoznak, megemlítjük, hogy általában számla benyújtás nélkül, legfeljebb értékbecslői ellenőrzés mellett vehetők fel. Aki felújításban gondolkodik, érdemes felújítási hitelt fölvennie, mert általában jobb kamaton érhetőek el, mint az egyszerű szabadfelhasznlású hitelek.

A lakáshitel ügyintézési ideje körül-belül 1 hónap, azonban végső fizetési határidőnek érdemes 60 napot megjelölni. Amennyiben valaki már hitellel terhelt lakást vásárol és nincs elegendő önereje a hitel kiváltásához, nyugodtan támaszkodhat a bankok gyakorlatára, mert ma már kidolgozott lakáshitel folyamatok vannak a hitellel terhelt lakás megvásárlására.

 

Gödöllő Ingatlanközpont

    2100 Gödöllő, Dózsa György út 18. fszt. 1.
    +36 28 417-169
    info@godolloi.hu

Eladó ingatlana van,
vagy épp ingatlant keres?

Adja meg adatait és segítünk!

Az Adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom.
Üzenet küldése